Ventilatiesystemen in woningen moeten volgens het bouwbesluit 2012 minder dan 30 dB(A) geluid produceren. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat een groot deel van de opgeleverde ventilatiesystemen niet voldoet aan de gestelde prestatie eisen.

Reden voor DYKA om een goed doordacht, duurzaam ventilatiesysteem te ontwikkelen met geoptimaliseerde luchtstromen. Eind 2012 introduceerde DYKA het kunststof leidingensysteem DYKA AIR. BPO heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van DYKA AIR door de prestatie van het systeem te simuleren met behulp van Computational Fluid Dynamics (CFD) analyses.

Luchtkanalen worden doorgaans gemaakt uit rechthoekige kokers, die uit verzinkt plaatmateriaal worden vervaardigd. De hulpstukken (bochten, T-stukken, etc.) zijn zeer hoekig wat leidt tot turbulentie, een hogere weerstand en meer geluid. Een belangrijk uitgangs- punt bij de ontwikkeling van DYKA AIR was de luchtweerstand aanzienlijk te verminderen. In de praktijk kan de ventilatorunit dan minder toeren draaien. Een lager toerental betekent minder brongeluid en dus een lager energieverbruik.

Om het benodigde ventilatorvermogen te bepalen moet de totaal te overwinnen weerstand van het leidingsysteem bekend zijn. Daarom moet over alle componenten de verliescoëfficiënt bepaald worden.

De verliescoëfficiënten worden normaal bepaald met kostbare praktijkmetingen als het product al geproduceerd is.

BPO heeft de prestatie van het systeem voorspeld nog voordat er producten waren. Op basis van een CAD-ontwerp is voor alle hulpstukken met CFD-simulaties de verliescoëfficiënt bepaald. Daarnaast zijn aanbevelingen gedaan om de luchtstroming verder te verbeteren. De vloeiende vormen resulteren in een lage weerstand van de componenten en een geluidsarm en energiezuinig systeem.

Eind 2012 is DYKA AIR succesvol geïntroduceerd. Productmanager Barry Kooistra: “Klanten zijn unaniem enthousiast. Binnen twee maanden hebben we al honderden woningen in opdracht.

CFD-resultaten: luchtsnelheden in de overgang van instortkanaal naar standleiding. Links traditioneel, rechts DYKA AIR. De weerstand in de DYKA AIR opstelling is ruim 50% lager. Voor meer informatie kijk op de website van DYKA.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag