Simulatie & Optimalisatie

Wilt u een beter, kosten efficiënter product ontwerp van een bestaande versie? Blijken de praktijkeisen voor uw product hoger dan vooraf ingeschat? Of wilt u in een volgende serie een ander materiaal toepassen? Daarvoor wordt FEM simulatie toegepast. De specialisten van BPO bieden u gedetailleerde en betrouwbare antwoorden op de meest complexe vraagstukken met behulp van de beste simulatietools en jaren ervaring in technisch product ontwerp.

FEM Simulatie

FEM simulatie wordt toegepast voor het analyseren en optimaliseren van de mechanische belastbaarheid tegen minimaal gewicht of kosten. Dit biedt waardevolle inzichten in de volgende situaties:

 • Ontwikkeling van een nieuw, zwaarbelast of lichtgewicht product.
 • Reductie van kosten, gewicht, risico of productie van een bestaande oplossing.
 • Verhelpen van problemen met een falend onderdeel.

Met de FEM simulatie toetsen wij een groot aantal geometrische variaties en alternatieve materialen in een vaak veel kortere tijd en tegen lagere kosten dan bij fysiek testen. Daarnaast tonen de simulaties niet alleen de faallocatie en vervorming zoals knikgedrag, maar ook zaken die bij fysiek testen niet zichtbaar zijn. De verdeling van spanning en rek in het materiaal tonen kritieke locaties in het ontwerp of juist de gebieden die in aanmerking komen voor reductie.

Wij simuleren de meest uiteenlopende belastingssituaties. Met onze high-end simulaties nemen we de inhoud van het product (componenten, vaste stof, vloeistof of gas) mee en houden we rekening met de invloed van tijd (kruip), temperatuur en bijvoorbeeld UV-degradatie op de materiaaleigenschappen.

Topologiesimulaties

BPO maakt gebruik van topologiesimulaties. Met deze geavanceerde software kunnen we producten en mechanismen automatisch optimaliseren. Het is met name nuttig voor enkelvoudige producten die u wilt laten optimaliseren voor verschillende belastingsgevallen. Typische voorbeelden zijn:

 • Ribbenstructuren van zwaarbelaste panelen, pallets en bodems.
 • Scharnieren, overbrengingen, ophangingen of andere structurele delen.
 • Vlakverstevigingen (beads) van bijvoorbeeld verpakkingen en vacuümgevormde delen.

Belastingssituaties

Een greep uit belastingssituaties die wij kunnen simuleren:

 • Dynamische valtesten onder verschillende oriëntaties.
 • Transport, zoals een palletstapel in een vrachtwagen.
 • Langdurige statische stapeling.
 • Belasting door montage, zoals het vervormen van delen.
 • Druk in een afgesloten product.

BPO simuleert het niet-lineaire materiaalgedrag van kunststoffen zoals veel gebruikte types PP, PE, PA, PS, PET, ABS en PC, maar ook meer exotische materialen zoals PEI, PEEK, glasgevulde kunststoffen en bioplastics zoals PLA. Daarnaast simuleren we ook andere materialen dan kunststoffen, zoals metalen, bijvoorbeeld aluminium, staal en Zamak, glas en zelfs 3D-geprinte materialen, zoals gesinterd nylon of titanium.

BPO, we know how

Heeft u een technische uitdaging?

BPO ontwikkelt uw idee tot een functioneel en maakbaar product. We analyseren uw uitdaging en ontwikkelen efficiënte en kundige oplossingen, op totaal- en detailniveau. We bieden u een volledig ontwerptraject of ondersteunen uw eigen productontwikkeling met onze kennis, ervaring en technische hulpmiddelen, zoals simulaties.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag