Heatpoint is gespecialiseerd in het ontwikkelen van hoogwaardige railapplicaties voor trein-, tram- en metrobedrijven. Voorbeelden van railapplicaties zijn wisselverwarmingssystemen en kunststof kabelgoten. BPO heeft in samenwerking met Heatpoint en HSV een nieuwe generatie kunststof kabelgoten ontwikkeld. Het resultaat is een tweetal producten dat zich onderscheidt in levensduur, functionaliteit en duurzaamheid.

Een spoorweggoot is een goot met deksel, waar kabels ter afscherming doorheengeleid worden. De goten moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften die voortdurend worden aangescherpt. Eén van de aangescherpte veiligheidsvoorschriften betreft de brandveiligheid: de goten mogen niet branden en er mogen geen giftige stoffen vrijkomen bij verhitting. Bestaande kabelgoten zijn gemaakt van recyclaat PP of HDPE met brandvertrager, een materiaalcombinatie die niet gewenst is met het oog op het milieu.

Voor de nieuwe spoorweggoten is PA6 geselecteerd; een taai en sterk materiaal dat zeer goed scoort op brandveiligheid. De prijs van PA6 is acceptabel mits de constructie dunwandig ontworpen wordt. Behalve brandveiligheid is de uitzetting van het materiaal door vochtopname en temperatuur relevant: in het verleden zijn goten “uitgeknikt” door uitzetting van het materiaal. Dit probleem is ondervangen door bij de koppeling van de gootdelen een speciale constructie te maken, waardoor elke goot vrij kan uitzetten.

Het materiaalgebruik en de produceerbaarheid van de nieuwe generatie kabelgoten zijn door BPO geoptimaliseerd. Dankzij een goed doordachte, dunwandige constructie is de kabelgoot, ondanks het toepassen van een relatief duur kunststof, een zeer prijsgunstig product gebleven. De constructie is ontworpen op minimale sluitkracht, zo min mogelijk warpage (deformatie), zo kort mogelijke cyclustijden en uiteraard voldoende drukbestendigheid. De kabelgoot kan het gewicht van de graafmachine aan en doorstaat de zwaarst vereiste druktesten van spoorwegmaatschappijen.

BPO heeft de bevestigingshaken tussen goot en deksel zodanig geconstrueerd dat de deksel van de goot alleen met gebruik van het juiste gereedschap te openen is. De bevestigingshaken dienen tevens om de goten en deksels stabiel te stapelen en ten opzichte van elkaar te positioneren. Daarnaast is de deksel voorzien van een noppenpatroon dat de kans op uitglijden verkleint.

Het gehele project, van concept tot productieklaar ontwerp, is in zeer korte tijd gerealiseerd. De ontwerp- en optimalisatieafdeling van BPO hebben nauw samengewerkt teneinde de strakke deadlines te halen.

Voor meer informatie, ga naar: www.heatpoint.nl.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag