De vele platte daken van kantoor- en bedrijfspanden bieden een enorm potentieel voor de installatie van zonnepanelen. Om de panelen snel en eenvoudig te plaatsen brengt het Duitse SOLON het SOLfixx systeem op de markt. BPO heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dit systeem met sterkte- en stijfheidanalyses, moldflow analyses en het ontwerp van het windscherm.

Zonnepanelen worden voor grote projecten nu o.a. in aluminium frames op daken geplaatst. Om ervoor te zorgen dat ze niet van het dak af kunnen waaien worden deze frames geborgd met grote betonblokken. Dit zorgt voor een grote belasting op de daken. Het SOLfixx systeem bestaat daarentegen uit een kunststof console die op verschillende manieren op een dak kan worden bevestigd. Kenmerkend is dat de dakbedekking nooit wordt aangetast. Het gewicht van het SOLfixx systeem is slechts 12,9 kg/m2, hierdoor kan het zelfs op de lichtste daken geplaatst worden.

De console is een kunststof onderdeel van 1,45 m bij 2,12 m dat in één keer gespuitgiet wordt. Producent HSV heeft speciaal voor de productie van dit onderdeel een machine aangeschaft met een sluitkracht van 4000 ton. De productie gebeurt met een 17-voudige hotrunner met cascade aanspuiting die door BPO is geoptimaliseerd. Hierbij is de locatie van de verschillende injectiepunten bepaald en, in lijn met de cascade aanspuiting, wanneer deze worden geopend. Ook zijn de wanddiktes (flowleaders) geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijk productgewicht bij de maximaal toelaatbare sluitkracht van 4000 ton.

Om de windbelasting te verminderen heeft BPO een speciaal windscherm ontworpen dat in de console wordt geklikt. Het bestaat uit een serie lamellen die ervoor zorgen dat de wind geen grip krijgt op het zonnepaneel en door de open structuur tevens de koeling van de onderdelen waarborgt. Door de vorm van de lamellen is het windscherm ook flexibel. Hierdoor blijft het windscherm ook zitten als de console vervormt door harde wind.

Ook het mechanisch gedrag van het SOLfixx systeem bij extreme windbelastingen en sneeuwlast is door BPO geoptimaliseerd. Hierbij is rekening gehouden met (kruip-)belasting over meerdere jaren, weersinvloeden en UV straling. Omdat het systeem meer dan tien jaar op het dak moet blijven liggen, is het van de grootste belang dat niet slechts wordt uitgegaan van de ‘virgin’ eigenschappen van de kunststof. BPO heeft in dit project haar ruime ervaring ingezet als het gaat om het simuleren van kunststof producten die onderhevig zijn aan kruip, veroudering en inwerking van UV straling.

Voor meer informatie: www.solon.com.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag