BPO heeft een nieuwe type vouwdoos ontwikkeld, dat in één shot wordt geproduceerd en vervaardigd uit één deel; de Magic box. BPO heeft het product ontwikkeld in opdracht van Gamma-Wopla en heeft het gehele traject uitgevoerd: van eerste schets tot en met levering van de 3D data aan de Italiaanse matrijsbouwer. Voor het produceren van het kunststof deel wordt een geavanceerde, voor filmscharnieren geoptimaliseerde, cascade matrijs gebruikt met 22 aanspuitpunten. Het onderdeel van PP wordt gespuitgiet op een 800 ton machine van Gamma-Wopla en weegt slechts 790 gram in de uitvoering van 400x300x200mm met een intern volume van 20L.

Vernieuwend en innovatief concept. Het doel van het project was om dicht bij een kartonnen doos oplossing te komen, maar dan vervaardigd uit kunststof zodat deze geschikt is voor een meerweg-systeem van 5 tot 10 gebruikscyclussen. Het resultaat is een vernieuwend en innovatief product, de Magic box. Belangrijke thema’s in het project: letterlijk ‘Out of the box’ ideeën genereren, concept ontwikkeling met werkende prototypen, één onderdeel, focus op eenvoudig en eenduidig gebruik, retoursysteem, stapelen op een pallet, filmscharnieren en verschillende kliksystemen.

In Minder dan 3 seconden. Het eindresultaat is een kunststof doos gemaakt uit één onderdeel met twee uitvoeringsvormen. Door middel van filmscharnieren kan de doos van plat (leeg retour) naar doos (vol transport) gevouwen worden. Het in- en uitklappen kan in minder dan drie seconden uitgevoerd worden zonder het gebruik van extra onderdelen. Hiernaast is de doos in beide uitvoeringen, dus zowel plano als in uitgevouwen toestand, stapelbaar. Ook is de bodem geschikt voor gebruik op een transportband door het toepassen van een loopkrans. De Magic box is duurzaam doordat deze meerdere gebruikscyclussen meegaat (retoursysteem), uit één materiaal wordt vervaardigd en na zijn end-of-life volledig gerecycled kan worden.

Simulatie. Met behulp van eindige elementen analyses (FEA) heeft BPO gesimuleerd wat er gebeurt in een stapeling en tevens in detail gekeken naar de bodemdoorbuiging van de doos. De resultaten van deze simulaties zijn gebruikt om keuzes te maken in de conceptontwikkeling. Zo is een optimale balans gerealiseerd tussen maximale belasting en gewicht.

Moldflow. Voor de Magic Box, met zijn grote geprojecteerde oppervlak, zijn het aantal en de locatie van de aanspuitpunten uitvoerig geanalyseerd en geoptimaliseerd. Onder andere de vele filmscharnieren (18) waren uitdagend voor de produceerbaarheid van het onderdeel. Onze resultaten zijn in nauw overleg met Gamma-Wopla en de matrijsbouwer besproken en geoptimaliseerd. Het product is zonder problemen te produceren met een uitstekende balans tussen productkwaliteit en cyclustijd.

Met de Magic box heeft Gamma-Wopla een vernieuwend en innovatief product in handen met een legio aan uitbreidingsmogelijkheden, denk hierbij aan verschillende maten van de doos.

Voor meer informatie over de doos en de mogelijkheden zie: www.gamma-wopla.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

UN-gecertificeerd vat

KlantCurTec
ProductRechthoekig vat met schuifdeksel