De ecologische uitvaartkist van Onora wordt gemaakt van biobased GreenGran materiaal. De grondstoffen voor dit materiaal zijn lokaal geproduceerde, organische bijproducten van de aardappel en zaad-verwerkende industrie. Behalve biobased is de grafkist van Onora ook biologisch afbreekbaar. In het geval van een begrafenis zal het materiaal van de kist binnen een periode van 10 jaar zijn opgenomen in de grond zonder enige schadelijke resten af te geven. In het geval van een crematie verbrandt de kist schoon en is de hoeveelheid toxische gassen aanzienlijk minder dan bij de verbranding van traditionele uitvaartkisten.

Aan de marktintroductie van de grafkist ging twee jaar ontwikkeling vooraf. BPO heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de grafkist middels CAD-engineering, eindige elementen analyses en spuitgietsimulaties. Zo heeft BPO de hoofdvorm geoptimaliseerd en de sluitingen ontwikkeld. De hoofdvorm diende te voldoen aan een serie functionele en esthetische eisen, die mede dankzij de expertise van BPO zijn vertaald naar een maakbaar product met haalbare toleranties. De sluitingen zijn vervaardigd uit hetzelfde biobased materiaal als de grafkist zelf. BPO heeft de geometrie en passing van de sluitingen ontwikkeld. De sluitingen zijn met een geringe (hand)kracht te sluiten en te openen. De sluitingen zijn bovendien zodanig ontworpen dat het sluiten/openen zo min mogelijk geluid maakt, en dat de esthetiek in overeenstemming is met de vormgeving van de kist.

De geometrie van de grafkist is verder geoptimaliseerd aan de hand van eindige elementen analyses. Zo is gesimuleerd waar de hoogste materiaalspanning optreedt tijdens het verplaatsen van de kist. Tevens is het effect van zware bloemstukken op de bovenkant van de kist onderzocht. Aan de hand van de resultaten van de analyses zijn geometrie en wanddiktes geoptimaliseerd.

Eindige elementen analyses zijn gebruikt om de montagestappen te simuleren en te optimaliseren. Ook zijn extreme omstandigheden tijdens transport en opslag, zoals hoge belastingen en verhoogde temperaturen, gesimuleerd teneinde de benodigde product prestaties te verzekeren. Expertise op het gebied van kunststofverwerking en spuitgietsimulaties is zowel tijdens de ontwikkeling van de onderdelen als tijdens de productie van de eerste series ingezet om de kwaliteit van de onderdelen te optimaliseren en het fine-tunen van productgeometrie en proces parameters zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.

Sinds de start van de ontwikkeling heeft Onora, een Nederlandse start-up, haar idee in de media gepromoot. Dit resulteerde in, onder andere, de Marie-Claire Starters Award, de Startup of the Year Award en de MKB export award.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Koffer van gerecycled materiaal

KlantSamsonite
ProductEssens