Wat als woon-werkverkeer kan worden gecombineerd met lichaamsbeweging? De Saudische uitvinder Nasser Al Shawaf kwam op het idee, BPO heeft het gerealiseerd.

De FitCar PPV maakt het mogelijk te trainen achter het stuur, de snelheid van de FitCar wordt geregeld door te trappen. Met de FitCar wordt dagelijks forensen actief en gezonder. Het FitCar PPV-systeem heeft drie instellingen; ‘langzaam’ – bij normaal verkeer, ‘snel’ voor op de snelweg en ‘geen aandrijving’ voor stationair verkeer. Tijdens een file kan de training dus gewoon doorgaan. De intensiteit van de training is instelbaar.

De FitCar PPV ‘prototype # 2’ is gebaseerd op een standaard Audi A4 Avant 2.0L TFSI benzineauto, waarbij het gaspedaal is vervangen door een pedaalmechanisme. Het pedaalmechanisme is gekoppeld aan een vliegwiel, welke de elektrische puls genereert die normaliter door het gaspedaal wordt geactiveerd. De auto wordt vervolgens normaal aangedreven, waarbij de prestaties en het brandstofverbruik overeenkomen met de originele specificaties van de fabrikant. Het enige verschil met een “normale” auto is dat de snelheid wordt bepaald door een actieve trapbeweging van de bestuurder. Om plaats te maken voor het fiets- en vliegwielmechanisme, wordt het rempedaal bediend door een eenvoudige handbediening, zoals gebruikt in, voor gehandicapten, aangepaste auto’s.

BPO heeft verschillende opties voor lichaamsbeweging tijdens het rijden onderzocht voordat werd gekozen voor de pedalen. Vervolgens is door BPO een eenvoudig model (mock-up) gebouwd om aan te tonen hoe het principe kon werken. De volgende stap was de conversie van een echte auto, een Smart. Met de Smart heeft BPO aangetoond dat het mogelijk is de versnelling van een voertuig te regelen met pedalen, en dat deze regeling een precieze, intuïtieve besturing mogelijk maakt. Bij het nieuwste prototype, een Audi A4 Avant, is een comfortabele fietspositie mogelijk, met voldoende ruimte voor de fysieke actie van het trappen.

FitCar PPV is internationaal gepatenteerd en wacht op goedkeuring door de Nederlandse RDW voor gebruik op Europese wegen. Het gezaghebbende Engelse autotijdschrift AutoExpress testte het prototype en rapporteerde: “De FitCar PPV voldoet duidelijk aan zijn belofte. Het idee om te trainen terwijl je een auto bestuurt, is één van de origineelste ideeën voor het autorijden”. Voor meer informatie kijk op fit-car.net

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Koffer van gerecycled materiaal

KlantSamsonite
ProductEssens