Het Noord-Amerikaanse bedrijf Seating Concepts produceert en verkoopt al 90 jaar hoge kwaliteit zitplaatsen voor, onder andere, bioscopen, theaters, kerken, onderwijsinstellingen en stations. BPO heeft voor Seating Concepts een nieuwe versie van de BG800 bioscoopstoel ontwikkeld. Het project ging van start met een analyse en eerste idee schetsen, gevolgd door conceptontwikkeling in 3D CAD, eindige elementen simulaties, optimalisatie in 3D CAD, 2D documentatie en ten slotte validatie van de eerste productseries.

Het doel van het project was tweeledig: reduceren van de kostprijs en moderniseren van het ontwerp. Het project startte met een grondige analyse van de bestaande bioscoopstoel. BPO heeft de complete samenstelling van onderdelen en volgorde van assemblage geanalyseerd. Daaruit volgden ideeën voor de integratie van onderdelen en het reduceren van de assemblagetijd. Uit de analyse bleek dat een herontwerp van de zitting en de armlegger een significante kostenbesparing opleverde. Deze twee onderdelen zijn daarom volledig herontworpen door BPO.

Teneinde een moderne, geïntegreerde uitstraling te bereiken, heeft BPO het materiaal, de vorm en de kleurstelling van de gehele stoel herontworpen. Allereerst zijn de eisen en wensen gedefinieerd met behulp van moodboards, marktonderzoek en ergonomische gegevens. Vervolgens zijn respectievelijk idee schetsen, presentatietekeningen en concepten in 3D CAD ontwikkeld. Het resultaat is een gemoderniseerde, ergonomisch gevormde stoel, met een breed scala aan mogelijkheden wat betreft kleur-en materiaalkeuze van zichtdelen.

De ergonomie en esthetiek waren belangrijke focuspunten voor zowel het ontwerp van de foamdelen als de vormgeving van zitting en armleuning. De onderdelen zijn zodanig ontwikkeld dat deze comfortabel zijn voor een brede gebruikersgroep. De styling van het gehele product kan bovendien worden aangepast al naar gelang van de wensen van de klant. Zo krijgen theaters en bioscopen de mogelijkheid om een eigen, unieke stijl samen te stellen.

De geometrie van de zitting, het kantelmechanisme en de armleuning is uitgebreid geanalyseerd op sterkte, stijfheid en duurzaamheid door middel van een eindige elementen analyses. De relevante industriestandaarden zijn gebruikt als leidraad voor optimalisatie. De produceerbaarheid van de onderdelen zijn geverifieerd door middel van spuitgietsimulaties en assemblage testen. BPO heeft matrijsklare 3D CAD-files opgeleverd aan de matrijsmaker, en heeft bovendien ondersteuning verleend tijdens de matrijsbouw en bij de beoordeling van de eerste productseries.

Seating Concepts heeft de nieuwe BG800 bioscoopstoel gepresenteerd op diverse beurzen in Noord-Amerika.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Koffer van gerecycled materiaal

KlantSamsonite
ProductEssens