De Easy Aero dakventilator is een innovatieve kunststof dakventilator voor je bestelauto of bestelbus. De windgedreven ventilator voert vocht, schadelijke gassen en warmte uit het voertuig af. BPO heeft ontwikkeling uitgevoerd in opdracht van Imbema Rhiwa. Het resultaat is een uniek product: zeer efficiënt, zonder bewegende delen en te installeren zonder bodemdoorvoer waardoor gaten in de bodem van het voertuig niet nodig zijn.

Uitgangspunt voor de ontwikkeling was uiteraard het realiseren van goede ventilatie. Het eerste idee van was om de lucht via het dak binnen te laten stromen en er via een uitlaat in de bodem weer af te voeren. Zo werken veel andere dakventilatoren. Met CFD-simulaties is onderzocht hoe de luchtstroming zo efficiënt mogelijk verloopt. Uiteindelijk is een heel ander systeem ontwikkeld: de lucht gaat via één gat in het dak naar binnen en stroomt weer naar buiten via een tweede gat er vlak naast. Hierbij heeft BPO de luchtstroming zo weten te sturen dat er geen ‘kortsluiting’ ontstaat, maar dat alle lucht in het voertuig in beweging komt waardoor er één grote luchtcirculatie ontstaat.

Imbema Rhiwa heeft de ventilerende werking van het product inmiddels uitgebreid getest. Zoals de simulaties voorspelden blijkt de ventilator ook in de praktijk goed te werken en het voorspelde rendement te bereiken van 70 kubieke meter per uur.

Goede ventilatie-eigenschappen waren niet de enige vereiste voor dit product. Bij het ontwerp heeft BPO ook rekening gehouden met eenvoudige montage: in slechts drie stappen kan het product gemonteerd worden. En een gat in de bodem van de auto, zoals bij veel concurrerende producten noodzakelijk is, is daarbij niet nodig. Niet onbelangrijk voor een nieuw te ontwikkelen innovatief product is een aantrekkelijke kostprijs. De Easy Aero dakventilator wordt samengesteld uit vier eenvoudig en goed te produceren spuitgietonderdelen. De kostprijs blijft daardoor laag.

Tenslotte wil het oog ook wat. BPO heeft specifiek gestreefd naar een robuust ontwerp, gecombineerd met strakke vormgeving. De stevige constructie zonder bewegende onderdelen in een strak en aerodynamisch design maakt dit ontwerp visueel aantrekkelijk maar ook duurzaam. Het ontwerp heeft door het ontbreken van bewegende delen de potentie om lang mee te gaan. In aanvulling daarop besloot Imbema Rhiwa op ons advies om de dakventilator uit één type kunststof te maken, ABS. Hierdoor is het materiaal aan het einde van de gebruikscyclus goed te recyclen.

Een interessant weetje over de Easy Aero dakventilator is dat de ventilator ook in bijzondere situaties waterdicht is. Het product doorstaat zowel een stromende regenbui als een wasstraat met water van alle kanten. Imbema Rhiwa heeft het product eerst op beurzen geïntroduceerd; het is daar door klanten met enthousiasme ontvangen en vervolgens in productie genomen. Inmiddels is de verkoop gestart.

Meer informatie is te vinden op de website: www.easy-aero.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag