Voor bakken is het vaak belangrijk dat ze op elkaar, maar ook leeg compact gestapeld kunnen worden. Een mooi principe om dit te kunnen realiseren is een draaistapel bak. Deze nesten in elkaar, maar als ze 180 graden gedraaid worden stapelen ze op elkaar.
De doelstelling van deze bak was om met gegeven maximale buitenmaten een maximale inhoud te realiseren. De inhoud van dit soort bakken is altijd iets kleiner dan bij bakken die niet in elkaar genest hoeven te worden, omdat de zijwanden schuin lopen. Dit is om te voorkomen dat de bakken vastklemmen als ze in elkaar gezet worden. Deze bak heeft echter geen schuine wanden, maar vier rechte die opgedeeld zijn in drie segmenten met een trapje ertussen. Hierdoor kan de bak circa 20% groter zijn dan bij conische wanden.
Belangrijk is dat de wanddikte zo dun mogelijk is, om enerzijds te voorkomen dat de bakken bij het nesten vastlopen en anderzijds de inhoud te behouden.
BPO heeft deze constructie zodanig geoptimaliseerd dat de stapelsterkte aan de gestelde eisen voldoet, terwijl de bak dunne wanden heeft en efficiënt genest kan worden. Het zwakke punt van dergelijke bakken is een stapeling met inhoud, waarbij de bakken niet genest worden. De bak staat dan op slechts vier puntjes op de bak eronder, waarbij de drukpunten niet recht onder elkaar staan. Bij het sterkte optimalisatie proces is met name deze krachtdoorleiding geperfectioneerd. Bij de optimalisatie is het belangrijk om de wanddiktes zo min mogelijk te houden en voornamelijk gebruik te maken van sterke en stabiele vormen. Dikke wanden geven namelijk een lange cyclustijd, waardoor de productie kostbaar wordt. Ze kunnen ook leiden tot kromtrekken van het product door krimpverschillen tussen de dikke en dunne delen.
Naast de sterkte optimalisatie is de moldflow geanalyseerd en geoptimaliseerd. De aanspuitpunten en procesparameters zijn zodanig ontwikkeld dat snelle cyclustijden mogelijk zijn en de bak zo recht mogelijk blijft. Ook is er bij de moldflow optimalisatie rekening mee gehouden dat de sluitkracht van de matrijs beperkt blijft, zodat de bak geproduceerd kan worden op een gangbare spuitgietmachine van BITO-Lagertechnik.
Inmiddels is deze bak succesvol op de markt gebracht en heeft deze diverse toepassingen. Ook kan de bak bij BITO-Lagertechnik in de webshop aangeschaft worden (www.bito.com).