De nieuwe BauderSOLAR UK FD is een kunststof draagconstructie waar bijna elke standaard PV-module op bevestigd kan worden. Het systeem is bijzonder geschikt voor grote, platte dakoppervlakken. BPO heeft het eerste concept uitontwikkeld tot matrijsklare onderdelen.

BPO heeft een 3D concept ontworpen dat voldoet aan alle gestelde eisen met betrekking tot installatie, montage, robuustheid en compact transport. De effecten van wind- en sneeuwbelasting zijn middels eindige elementen simulaties gekwantificeerd. De produceerbaarheid en kwaliteit van alle kunststof onderdelen zijn bovendien geanalyseerd en geoptimaliseerd met behulp van spuitgietsimulaties.

De draagconstructie wordt geïnstalleerd door middel van kunststof bajonetsluitingen op een bodemplaat. De bodemplaat wordt waterdicht op het dak gelast middels een (bitumen of kunststof) kraag. Voor de bevestiging van de module op de draag- constructie is geen gereedschap nodig; een speciaal voor deze toepassing ontworpen veerklem zet de module vast onder een hoek van 12°. De Firma Paul Bauder produceert en verkoopt naast de draagconstructie ook het complete PV-systeem bestaande uit modules, omvormers, kabels en kabelgoten.

De geometrie en verribbing van de draagconstructie zijn geoptimaliseerd voor zware mechanische belastingen zoals druk- en windbelastingen. De optimale geometrie en verribbing is in enkele iteratieslagen tot stand gekomen. Bij de simulaties is rekening gehouden met de invloed van temperatuur, langdurige belastingen en UV degradatie op de geselecteerde kunststoffen.

De afzonderlijke onderdelen worden geassembleerd met behulp van klik- of klemverbindingen en zijn allen dunwandig ontworpen voor productie door spuitgieten. De hoofdvorm wordt gemaakt van polypropyleen, de kleinere onderdelen worden gemaakt van 30% glasvezel versterkt nylon.

De voorgemonteerde draagconstructie kan compact (stapelhoogte slechts 60 mm) en stabiel gestapeld worden zodat zoveel mogelijk systemen in een vrachtwagen passen. Tezamen met de snelle montage ter plaatse maakt dit het BauderSOLAR UK FD systeem een zeer kosteneffectieve oplossing.

Tijdens de ontwikkeling zijn verschillende 1:1 prototypes gemaakt om het mechanisme op ware grootte te testen. Hiervoor is optimaal gebruik gemaakt van de 3D printer van BPO. Het ontwerp van de geassembleerde constructie is door BPO vastgelegd middels technische tekeningen, stuklijsten en controle dimensies met bijbehorende toleranties.

De onderdelen van de draagconstructie worden geproduceerd door de firma HSV TMP. De eerste systemen zijn reeds geïnstalleerd, en zowel planners als installateurs zijn enthousiast over de eenvoud van het systeem.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag