Brabantia zet zich al 100 jaar in om huishoudelijke producten te ontwerpen die duurzaam, handig en goed gemaakt zijn. In samenwerking met Brabantia ontwikkelde BPO een nieuwe broodtrommel. De deksel kan tevens gebruikt worden als serveerplank, heel praktisch en multifunctioneel. Maar als consument wil je natuurlijk ook gewoon een goed afsluitbare broodtrommel waarin je brood lekker vers blijft. Met dat gegeven is BPO aan de slag gegaan.

Voor een geslaagd ontwerp moeten deksel en broodtrommel goed op elkaar passen. De broodtrommel is rechthoekig van ontwerp en heeft hoge wanden. Brabantia wilde de broodtrommel door middel van spuitgieten vervaardigen, met het aanspuitpunt midden op de bodem. Vergelijkbare kunststof producten zijn gevoelig gebleken voor kromtrekken of ook wel ‘warpage’ genoemd, door het spuitgietproces. Met name de lange wanden van het ontwerp kunnen gemakkelijk vervormen. Daardoor ontstaat het risico dat de deksel niet meer op de trommel past. Brabantia voorzag dit en schakelde BPO, als expert op het gebied van spuitgieten, in om problemen voor te zijn. Er werd een Moldflow-simulatie uitgevoerd, met extra focus op de warpage. Zoals verwacht bleek in de simulatie de lange wand ca. 2 mm naar binnen te bewegen. Het ontwerp is daarom aangepast: Brabantia heeft de lange wand wat meer kromming gegeven en de passing van de deksel gewijzigd.

Een ander mogelijk risico bij spuitgieten is het vervormen van het midden van de bodem. De trommel heeft een sta-rand, maar als de bolling hoger wordt dan die rand, gaat de broodtrommel op een vlakke ondergrond ‘tollen’. Ook dit effect is beoordeeld in de Moldflow-simulatie. De bodem deformeert in de simulatie ca. 1 mm omhoog, wat een prima resultaat is. Ook in het uiteindelijke product bleek dit goed te kloppen.

In deze Moldflow-simulaties voor de broodtrommel van Brabantia nam BPO het warpage-effect met extra aandacht onder de loep. Tegelijkertijd worden in een Moldflow-simulatie ook altijd het vulbeeld, de benodigde druk, de sluitkracht, de koeltijd, de samenvloeinaden en luchtinsluitsels geanalyseerd. Bij deze handig ontworpen broodtrommel bleken al deze variabelen keurig in orde. Het eindresultaat mag er zijn: een prima product met een goed sluitende deksel!

Brabantia heeft de multifunctionele Nic broodtrommel inmiddels in productie genomen.

Voor meer informatie, zie: www.brabantia.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Koffer van gerecycled materiaal

KlantSamsonite
ProductEssens