De Nederlandse ontwerper Douwe Jacobs heeft het idee van een opvouwbare stoel een nieuw gezicht gegeven. De Flux Chair is een opvouwbare designstoel die gemaakt is van gespuitgiet polypropyleen. Door bepaalde vouwlijnen in het ontwerp aan te brengen is de stoel binnen een handomdraai op te vouwen tot een zeer plat koffer formaat. Hierdoor kan de stoel eenvoudig worden opgeborgen. BPO heeft geadviseerd op het gebied van de toe te passen productietechniek voor seriefabricage.

In niet gevouwen toestand bestaat de Flux uit een vlakke kunststof plaat met een aantal vouwlijnen, zogeheten filmscharnieren. Het grote oppervlak en de zeer lage wanddiktes ter plekke van deze filmscharnieren, maken het spuitgieten van deze stoel complex. Met een enkel aanspuitpunt loopt de sluitkracht van de machine veel te hoog op. Met meerdere aanspuitpunten ontstaan mechanisch zwakke samenvloeinaden die met name ter plekke van de filmscharnieren problemen veroorzaken.

Daarom heeft BPO twee alternatieve technieken bekeken, namelijk injectie-compressie en cascade spuitgieten. De eerste is een productietechniek waarbij de matrijs iets open staat en halverwege het injecteren gesloten wordt. Het grote voordeel daarvan is een aanzienlijke vermindering van de benodigde sluitkracht. De tweede techniek maakt gebruik van meerdere aanspuitpunten die na elkaar worden geactiveerd. Daarmee wordt het probleem met de samenvloeinaden verholpen en blijft de sluitkracht ook binnen beperken. Uiteindelijk is deze laatste techniek toegepast. De productie is ondergebracht bij HSV Technical Moulded Parts BV. Voor meer informatie kan je op de website van Flux kijken.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Regenton van gerecycled materiaal

KlantElho
ProductGreen Basics Regenton Plus