Royal FloraHolland heeft begin 2019 een nieuw bloemenfust op de markt geïntroduceerd. Het vernieuwde fust, de Fc588 met bijbehorend opzetrek, is de opvolger van de grote bloemenemmer Fc577. Het nieuwe product heeft een optimale passing op zowel de CC-container (6 per laag) als de stapelwagen (10 per laag). Bij een gelijke belading per fust stijgt de beladingsgraad met 50% op een CC-laag en 11% op een stapelwagenlegbord. Hiermee worden de ketenkosten significant verlaagd.

BPO heeft het nieuwe fust en bijbehorend opzetrek in opdracht van FloraHolland ontwikkeld. In samenspraak met FloraHolland is het pakket van eisen aangescherpt en zijn eerste ideeën getekend in 3D CAD. Een uitdaging bleek de maatvoering; de buitenmaten dienden een stuk kleiner te worden dan de bestaande Fc577, voor een optimale passing op de CC-container. De binnenmaten daarentegen mochten niet te klein worden, want het aantal stelen per fust moest gelijk blijven. Gevolg; een beperkte constructieruimte en kwetsbare kernen in de matrijs.

BPO heeft een zogenoemde “core bending” simulatie uitgevoerd voor de bestaande Fc577 (referentie) en verschillende concepten voor de Fc588. Met behulp van deze “core bending” simulaties is te berekenen hoe zwaar de matrijs wordt belast tijdens het spuitgieten en kan beoordeeld worden of dit tot productieproblemen leidt. Vanwege de beperkte constructieruimte bleek een fust uit één stuk te kritisch en is, in overleg met de producenten VDL Kunststoffen en Hollarts Plastic Group, besloten het fust uit twee delen te maken. De “rok” en de “emmer” worden vervolgens met klikverbindingen geassembleerd tot één fust. Zo is met minimaal risico de gewenste maatvoering gehaald.

BPO heeft het gehele ontwerptraject begeleid en, in de rol van onafhankelijk adviesbureau, de tussentijdse besluiten onderbouwd met 3D CAD tekeningen en simulatieresultaten. Behalve de “core bending” simulaties zijn verschillende gebruiksscenario’s gesimuleerd, bijvoorbeeld vallen van grote hoogte en stapellasten bij hoge temperaturen gedurende langere tijd. De geometrie is aan de hand van simulatieresultaten tot in detail geoptimaliseerd. Ook de praktische vereisten zijn meegenomen in de nieuwe geometrie, zoals etikethouders, handgrepen zonder scherpe (deel) naden en ontnesten door eigen gewicht.

Het nieuwe fust wordt gefaseerd per productgroep geïntroduceerd. Voor meer informatie over (de introductie van) het nieuwe fust, zie: www.royalfloraholland.com.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

UN-gecertificeerd vat

KlantCurTec
ProductRechthoekig vat met schuifdeksel