BPO heeft Sunbeam geholpen bij het realiseren van de kunststof voet voor het nieuwe Supra montagesysteem voor zonnepanelen op platte daken. De kunststof voet wordt gebruikt om het gewicht van en belastingen op het systeem over te brengen op het dak. De kunststof voet moet bestand zijn tegen deze continu aanwezige krachten en niet falen als gevolg van vervorming op de gedeeltelijk zachte ondergrond.

De voet wordt gemaakt van gerecycled HDPE. Kunststoffen zoals deze zijn gevoelig voor kruip. Dit betekent dat het materiaal zich bij een langdurige belasting anders gedraagt dan volgens de initiële eigenschappen vermeld staat op de datasheet. Daarom gebruikt BPO zijn eigen op maat gemaakte materiaalmodellen die hier rekening mee houden als input voor alle simulaties.

Het ontwerp van de Supra voet is met behulp van FEM-simulaties geanalyseerd en de sterkte en stijfheid van de geometrie zijn geoptimaliseerd. Hierdoor zullen de vervorming en spanning in het materiaal kleiner zijn bij een gelijkblijvende belasting. Dit zorgt voor een kleiner risico op problemen in de praktijk.

Simulaties van voet, met en zonder stalen profiel

Voor het goed functioneren van de voet is het van belang dat deze vlak en niet vervormd is. Bij het spuitgieten van semi-kristallijne materialen zoals HDPE is vervorming door interne spanningen na het spuitgieten vaak een grote uitdaging. Deze zogenaamde warpage kan met spuitgietsimulaties voorspeld worden. BPO heeft voor de nieuwe voet op deze manier bepaald welke aanspuitlocaties en productie-instellingen voor minimale kromtrekking zouden zorgen.

Het Supra systeem wordt inmiddels volop geproduceerd en is op diverse locaties in gebruik genomen. Voor meer informatie zie ook sunbeam.solar/product/sunbeam-supra

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag