Marlène, een elegante windturbine Elegant Energy GmbH & Co. KG, een producent gespecialiseerd in hernieuwbare energie, ontwikkelt Marlène, een verticaal assige windturbine (VAWT) voor een efficiënte en flexibele energievoorziening met een hoge esthetische waarde.

De windturbine is goed in te passen in een stedelijke omgeving omdat het functioneren van de rotor onafhankelijk is van de windrichting en een veel lager geluidsniveau heeft dan een conventionele windturbine. De generator is specifiek voor Marlène ontwikkeld en software zorgt ervoor dat de turbine op iedere geografische plek en bouwhoogte op de meest efficiënte snelheid kan draaien.

BPO is vanaf het begin van het project betrokken geweest bij de ontwikkeling van de mast en de rotor. Bij het ontwerp is uitgegaan van conventionele, low-cost productiemethoden waarbij het gewicht zo laag mogelijk is gehouden. Hierdoor wordt een prijs-prestatie verhouding gerealiseerd die nog niet eerder mogelijk is gebleken bij een VAWT. Zo zijn bijvoorbeeld staalkabels toegepast om de hoge centrifugaalkrachten in de rotor te kunnen opvangen.

Met behulp van eindige elementen analyses is doorgerekend dat de rotor en de mast bestand zijn tegen windsnelheden die overeenkomen met orkaankracht en meer. Een belangrijke eis is dat de windturbine bij een lage windsnelheid uit zichzelf start en ook bij weinig wind al voldoende vermogen genereert. Diverse CFD simulaties, uitgevoerd in samenwerking met ontwikkelpartners, zijn doorgevoerd om het optimale vleugelprofiel en de geometrie van de rotor te bepalen. Optimale sterkte en stijfheid bij een zo laag mogelijk gewicht van de rotorbladen zijn verwezenlijkt door een zogenaamde wing-box constructie toe te passen.

De eerste Marlène is in september feestelijk in gebruik genomen en draait nu in een Pilot testfase nabij het Noord-Duitse Crivitz. Serieproductie is in voorbereiding.

Meer informatie is te vinden op de website van Elegant Energy: www.elegant-energy.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag