Unilever is één van de meest toonaangevende bedrijven op het gebied van consumentenproducten met een hoge omloopsnelheid (fast-moving consumer goods). BPO heeft voor de merken Hertog, Carte d’Or en Cremissimo een ijsverpakking ontwikkeld die uit blinkt in uiterlijk, maar vooral ook in efficiëntie voor Supply Chain. De polypropyleen bak en deksel zijn lichtgewicht, uitstekend nestbaar en stapelbaar en kunnen efficiënt op verschillende maten pallets gedistribueerd worden.
BPO heeft de ijsverpakking ontwikkeld vanaf de eerste vormgeving tot aan vrijgave voor matrijsbouw. Het project is uitgevoerd in nauwe samenwerking met Unilever R&D en de leveranciers van de verpakking. De primaire functie van de ijsverpakking is het transporteren en presenteren van het ijs. De transparantie van de verpakking en bescherming van de “ijstoefjes” waren dan ook belangrijke eisen bij de ontwikkeling. De ijstoefjes zijn goed zichtbaar door de hoge en transparante deksel, maar mogen tijdens transport en opslag niet beschadigen. Tegelijk moet de verpakking zo min mogelijk onbenutte ruimte bevatten en materiaal gebruiken. Ook de op hoge snelheid draaiende afvullijnen stellen hoge eisen aan de verpakking: de kuipjes moeten zonder problemen ontnesten, de stabiliteit op de transportbanden is belangrijk en de toleranties voor de assemblage van het deksel zijn kritisch. Dit zijn slechts enkele van de vele aspecten bij de ontwikkeling die door BPO vertaald zijn in een goed en vooral efficiënt product.
Voor een verpakking die in grote aantallen geproduceerd wordt hebben subtiele verschillen een grote impact op de prestatie van het product en het doel van Unilever product gewicht en afval drastisch te verminderen. BPO heeft gedurende het hele project kritische belastinggevallen gesimuleerd door middel van eindige elementen analyses; van stapellasten en gebruiksbelastingen tot valanalyses. Enerzijds is hiermee de prestatie van de verpakking gekwantificeerd, anderzijds zijn op basis van de simulaties ontwerpkeuzes gemaakt gedurende het ontwikkelingsproces.
Met geavanceerde spuitgietsimulaties zijn wanddiktes op een absoluut minimum uitgelegd en flowleaders (slimme wanddiktevariaties in de producten) ontworpen zodat de meervoudige matrijzen gevuld kunnen worden. De gesimuleerde FEM en Moldflow optimalisaties zijn door BPO in het 3D CAD ontwerp geïntegreerd en gebruikt om de matrijzen te vervaardigen.
Resultaten FEM simulaties van de verpakking met twee verschillende deksels
Het ontwikkelen van verpakkingen vraagt om een specifieke benadering. BPO houdt vanaf de beginfase van de ontwikkeling de productie-eisen en transportefficiëntie van het ontwerp in het oog. Dit resulteert in een optimaal product dat voldoet aan de gestelde eisen gedurende de levenscyclus.