Het nieuwe Nederlandse meubelmerk Circuform heeft REX geïntroduceerd, een statiegeldstoel van gerecycled kunststof ontworpen door Ineke Hans, met de belofte dat klanten het product na langdurig gebruik kunnen retourneren en een gedeelte van het aankoopbedrag terugkrijgen. De filosofie van het merk is geworteld in de circulaire economie, het concept van een productie- en gebruiksmodel dat afval elimineert en een minimale belasting op natuurlijk bronnen beoogt.

De stoel is ontworpen om zo min mogelijk milieubelasting te hebben, door middel van innovaties aan zowel het begin als het eind van de productlevenscyclus. Het is gemaakt van gerecycled kunststof van visnetten, tandenborstels, bureaustoelonderdelen en ander industrieel afval. De verkoopprijs bevat € 20,- statiegeld, dat Circuform aan de klant retourneert wanneer deze de stoel na gebruik weer inlevert. Oude stoelen zullen dan ofwel worden gerepareerd en opnieuw worden gebruikt ofwel worden gerecycled om geheel nieuwe stoelen van te maken. Het bedrijf heeft een aantal inleverstations opgezet door heel Nederland, zodat het proces van het inleveren van oude stoelen heel makkelijk is voor klanten.

De stoel, bedacht door de Nederlandse ontwerper Ineke Hans, is meer dan een decennium geleden ontwikkeld. Het was oorspronkelijk op de markt gebracht als de Ahrend 380. BPO heeft die versie ook uitontwikkeld, daarbij zorgdragend voor een esthetische vorm terwijl de sterkte en stijfheid gewaarborgd blijft. Hoewel het onderstel van de originele stoel ook al van gerecycled materiaal was gemaakt, vond Hans dat het ontwerp nog niet tot volle wasdom was gekomen, door technische beperkingen in die tijd.

BPO adviseerde Circuform met betrekking tot de milieubelasting van materialen, productie, assemblage- en disassemblagetechnieken en de optimalisatie van transport en grondstoffen. Nadat de oorsprong van materialen en leveranciers waren onderzocht, is uiteindelijk besloten REX van een specifiek type gerecycled kunststof, een PA6, te spuitgieten. Deze thermoplastische kunststof, bekend onder de naam nylon, levert een goede duurzaamheid en kan makkelijk en betrouwbaar worden geleverd omdat het algemeen gebruikt wordt.

De volledige uitengineering naar de status gereed voor productie is vervolgens door BPO uitgevoerd, de compromissen die in 2010 gemaakt moesten worden konden nu worden rechtgezet. Het onderstel (zitting en poten) worden geproduceerd in één stuk, wisseldelen in de matrijs zorgen ervoor dat de stoel zowel in een uitvoering zonder armleggers als in een uitvoering met armleggers kan worden geleverd. De rugleuning is een apart onderdeel, maar kan heel eenvoudig worden gemonteerd via een sleuf in de achterzijde van het onderstel. “Doe je dit niet, dan krijg je niet de gewenste flexibiliteit in de rugleuning met tegelijk de benodigde stabiliteit in het onderstel,“ zei Hans. De stoel was daarbij ook nog verbeterd om deze beter en eenvoudiger stapelbaar te maken, zodat deze makkelijk in gebruik is voor bedrijven of instellingen.

“We wilden een stoel maken die voor iedereen goed werkt,” zei Hans. “Nu is het eindelijk uitgevoerd, zoals het altijd al bedoeld was.”

Voor meer informatie, ga naar:

www.circuform.com

www.inekehans.com

 

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Koffer van gerecycled materiaal

KlantSamsonite
ProductEssens