De startup aQysta uit Delft streeft naar het ontwikkelen en implementeren van technologische, innovatieve oplossingen die op een duurzame manier economische voordelen bieden. De Barsha Pump is een irrigatietechnologie door waterkracht aangedreven. aQysta heeft zich ten doel gesteld marktleider te worden in “hydropowered irrigation technologies”. De Barsha Pump is hun eerste product. Vergeleken met bestaande oplossingen is de Barsha Pump bijzonder kosteneffectief gebleken, en daarmee een uitkomst voor kleinschalige boeren in onder andere ontwikkelingslanden.

De Barsha Pump (Barsha betekent regen in het Nepalees) gebruikt de energie uit het stromende water van rivieren en kanalen om water te pompen naar landbouwgrond. De pomp bestaat uit een naar binnen draaiend spiraalvormig kanaal waarin lucht samengedrukt wordt tussen waterkolommen die uit de waterstroom geschept worden. De luchtdruk die zo ontstaat wordt gebruikt om het water weg te pompen, zonder dat er enige vorm van brandstof of elektriciteit nodig is. De Barsha Pump is een duurzame en kosteneffectieve oplossing voor het pompen van water ten behoeve van irrigatie in droge gebieden. Er zijn momenteel meer dan 40 pompen geïnstalleerd in landen zoals Nepal, Indonesië, Spanje, Turkije en Zambia.

De huidige pomp heeft een diameter van 1.5 meter en kan water pompen tot een maximale verticale hoogte van 20 meter of over een horizontale afstand tot 2 kilometer. De maximale stroming is meer dan 40 000 liter per dag, afhankelijk van de stroomsnelheid van het water. BPO heeft onderzocht of de spiralen, die gemaakt zijn van HDPE, sterk genoeg zijn om de hoge inwendige drukkrachten te weerstaan. Dit is gedaan met behulp van eindige elementen simulaties. De spiralen bestaan ieder uit twee symmetrische helften die met elkaar versmolten zijn.

De spiralen zijn onderhevig aan hoge en fluctuerende drukken die ook nog eens onregelmatig verdeeld zijn over de verschillende windingen in de spiraal. BPO heeft, om de optredende materiaalspanningen per winding in detail te kunnen bekijken, onder andere axisymmetrische simulaties uitgevoerd. De onderdelen zijn niet alleen gesimuleerd voor een korte piekbelasting, maar ook is de fluctuerende belasting over een termijn van 10 jaar bekeken om zodoende een lange levensduur te kunnen garanderen. Daarnaast heeft BPO geanalyseerd welke invloed de krachten op de as en op de schoepen die tussen de spiralen zijn bevestigd hebben op de constructie, met name op de verbindingspunten. Zo zijn de wanddiktes op verschillende plekken in de geometrie aangepast op advies van BPO, waarna met behulp van een controlesimulatie kon worden geconcludeerd dat de spiralen bestand zullen zijn tegen de hoge belastingen die optreden wanneer de pomp in bedrijf is.

Nadat verschillende prototypes van het pompsysteem in de praktijk zijn getest, is de commerciële versie van de Barsha Pump begin 2016 wereldwijd op de markt geïntroduceerd. Het doel van aQysta is nu om hun distributienetwerk in Azië, Afrika en Europa groter te maken, zodat meer boeren hun landirrigatie op een eenvoudige en relatief goedkope manier kunnen verbeteren.

Voor meer informatie zie: www.aqysta.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag