Twintig jaar geleden assisteerde BPO Syngenta Flowers bij de ontwikkeling van hun huidige herbruikbare plantendrager: Xtray. Dit was een grote systeemverandering. De herbruikbare Xtray verving destijds de polystyreentrays voor eenmalig gebruik. Naast de Xtray gebruikten ze tot voor kort nog een polystyreen wegwerptray voor bepaalde doeleinden.
Syngenta Flowers wilde nu helemaal af van de wegwerptrays. Hiervoor is weer een nieuw systeem nodig. Na jaren van ervaring met het product hadden ze een reeks functionele en technische vereisten voor het systeem dat ze wilden. De nieuwe plantendrager moet uit twee delen bestaan: een tray voor de plantproductie en een apart frame voor transport. De tray moet dicht bij de grond staan, zodat de groeiende planten gemakkelijk van onderaf kunnen worden bewaterd. Er moet ook minder tussenruimte overblijven wanneer de trays in een raster worden geplaatst en ze moeten herbruikbaar zijn. Tijdens transport wordt de tray in een frame geplaatst. Dit frame moet de planten voldoende hoogte geven voor de plant en zijn kwetsbare bladeren.
BPO ontwikkelde het product van het eerste idee tot de Xcarrier. Het eerste deel is de tray, die 104 vakjes bevat met ruimte voor de jonge planten. De tray is ontworpen om gemakkelijk met één hand te kunnen worden gehanteerd en kan vanaf beide korte zijden op de drager worden geplaatst. Na gebruik worden de trays in een geautomatiseerde lijn gereinigd en voorbereid op een volgende partij planten. Een lege tray kan efficiënt op een pallet worden gestapeld voor transport.
Het tweede deel is de drager. De drager kan gestapeld worden met de huidige Xtray, maar nest ook compact voor transport. De drager fixeert de trays met planten tijdens het transport om ze veilig te houden.
Tijdens het hanteren, stapelen en transporteren zal de Xcarrier enkele kritische belastingen ondervinden. Met behulp van FEM-simulaties op verschillende concepten kon BPO de beste productgeometrie kiezen om deze krachten te weerstaan. Vooral de stijfheid van het frame is belangrijk voor een goede werking van het systeem. In de Moldflow simulaties is speciale aandacht besteed aan het kromtrekken. Na het spuitgieten kunnen de onderdelen vervormen door het krimpen van de kunststof. Een groot risico was dat de voeten van het frame te veel zouden vervormen en daardoor niet meer recht te stapelen zijn. Bij de matrijsstroomoptimalisatie is ervoor gezorgd dat de onderdelen recht zijn en binnen de toleranties blijven, zodat alle onderdelen passen en mooi gestapeld kunnen worden.
Zowel de Xcarrier als de Xtrays zijn gemaakt van hetzelfde kunststof. De geschatte levensduur van beide onderdelen van de Xcarrier is minimaal tien jaar. Wanneer er een defect optreedt, kan de Xcarrier worden gerecycled tot hetzelfde product. Ook kan de Xcarrier gemaakt worden van oude Xtrays. Dit maakt het Xcarrier-ontwerp een goed voorbeeld van een volledig circulair product.
Inmiddels is de Xcarrier succesvol geïntroduceerd en is er wereldwijd een patent verleend op dit systeem.
Bekijk hieronder de video over Xcarrier: