BPO heeft de MGBneo⁴ afvalcontainers voor Craemer GmbH ontwikkeld van eerste schets tot en met levering van de 3D data aan de matrijsbouwer. Voor het produceren van de kunststof componenten worden zeer grote, geavanceerde matrijzen gebruikt. Het grootste onderdeel is de bak van de 1100 liter uitvoering: deze wordt van HDPE gespuitgiet op de 5500 ton machine van Craemer en weegt meer dan 25 kg. De afvalcontainers bestaan uit een 660, 770 en 1100 liter versie, welke het productgamma van Craemer complementeren en hier wat vormgeving betreft bovendien bij aansluiten.

Zoals bij ieder project, is ook de ontwikkeling van afvalcontainers intensief ondersteund met FEM- en spuitgietsimulaties. Dit heeft geresulteerd in lichtgewicht HDPE bakken en deksels die precies op de beoogde spuitgietmachines vervaardigd kunnen worden. En uiteraard een eindproduct dat, ondanks het minimale gewicht, voldoet aan alle normtests.

De grote rolcontainers hebben ieder vier Ø200 mm zwenkwielen en handgrepen op verschillende plaatsen van de bak zodat de volle container verplaatst kan worden. De container wordt zeer zwaar belast wanneer deze verplaatst wordt en met de wielen tegen een stoeprand botst. De bevestiging van de wielbasis in het kunststof is daarom zo ontworpen om de krachten, die de rigide stalen wielbasis uitoefent, te weerstaan.

De producten voldoen aan de strikte Europese normen die gelden voor afvalcontainers. Binnen deze genormeerde, gelimiteerde ontwerpruimte is BPO er in geslaagd een aantal zeer innovatieve oplossingen te realiseren. Zo heeft de deksel een vorm die ervoor zorgt dat er geen plassen water op de deksel kunnen blijven staan en tegelijkertijd ook stijfheid geeft aan het geheel. Bovendien kunnen de container met de deksel in open stand zeer compact en stabiel gestapeld worden. Een andere slimme, robuuste oplossing is de scharnierconstructie die, anders dan in andere containers, met één lange as per scharnier is uitgevoerd. Hierdoor is de assemblage eenvoudig en minimale kans op schade, op deze in de praktijk zeer kritisch plek.

Gedurende de ontwikkeling van de containers zijn verschillende belastingssituaties gesimuleerd. De resultaten van deze simulaties zijn gebruikt om keuzes te maken in de conceptontwikkeling en als controle of het eindontwerp zou voldoen aan de tests, zoals beschreven in de normen. Voorbeelden zijn valtests, het optillen van de gevulde container, impact op een stoeprand en kogelvaltests.

Voor de deksels en rompen zijn de aanspuitpunten geanalyseerd en geoptimaliseerd met spuitgietsimulaties. Deze exacte locaties en diameter van de hotrunners zijn vervolgens in nauw overleg met Craemer en de matrijsmaker geoptimaliseerd. Daarbij is ook de warpage van de onderdelen gesimuleerd en zijn aan de hand daarvan geometrische maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de delen recht uit de matrijs zouden komen. Zonder deze simulaties, ervaring met het ontwikkelen van zwaarbelaste producten zoals afvalbakken en de intensieve samenwerking met Craemer’s R&D-afdeling, zou het niet mogelijk zijn geweest deze nieuwe, innovatieve producten te realiseren. De MGBneo4 afvalcontainers worden inmiddels geproduceerd door Craemer en zijn op straat te zien in gemeentes in heel Europa.       

De containers kunnen geleverd worden in diverse uitvoeringen zoals met DIN-opnamestang, (zwaartekracht) sloten, geluidsdemping in de deksel, glasrozetten, etc.. De basisonderdelen zijn door BPO dusdanig geconstrueerd dat de verschillende varianten zo eenvoudig mogelijk geassembleerd of op maat gemaakt kunnen worden door wisseldelen in de matrijzen.

Meer informatie is te vinden op de website: www.craemer.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

UN-gecertificeerd vat

KlantCurTec
ProductRechthoekig vat met schuifdeksel