Kunststoffen, Kosten en Kansen

De huidige materiaalprijzen (april 2022) zijn ten opzichte van een aantal maanden geleden astronomisch gestegen. Vele metalen, houtsoorten, papier, elektronica maar ook energie en dus transportkosten zijn dusdanig toegenomen dat er ‘kansen’ ontstaan voor andere oplossingen. Ofschoon de kunststoffen ook in prijs zijn gestegen blijven ze achter op die van de meeste metalen en houtsoorten.

Er zijn nu mogelijkheden om duurdere materialen te vervangen door bijvoorbeeld kunststoffen, maar ook lichtere constructies bieden kansen. Hout toepassen in pallets is zo’n voorbeeld, waar je je kunt afvragen of dat niet veel beter opgelost kan worden met het toepassen van (gerecyclede) kunststoffen. Naast het voordeel van hygiëne, integratie van functionele details, hergebruik en eventuele nestbaarheid is hout onder de streep niet het meest ecologische materiaal om in dit soort logistieke producten toe te passen.

Het goed nadenken over andere materialen, ontwerpen en/of productiemethodes waarbij de totale levensduurkosten maar ook milieubelasting voor het product worden geëvalueerd is een dienstverlening waar BPO mee kan helpen. Wij maken inzichtelijk welke alternatieven er zijn, wat de consequenties zijn van een alternatieve materiaalkeuze en welke mogelijkheden dit biedt. Dit kunnen we uitwerken tot de nieuwe generatie producten, die beter in balans is qua kosten, maar ook met het milieu en de toekomst.

BPO, we know how

Heeft u een technische uitdaging?

BPO ontwikkelt uw idee tot een functioneel en maakbaar product. We analyseren uw uitdaging en ontwikkelen efficiënte en kundige oplossingen, op totaal- en detailniveau. We bieden u een volledig ontwerptraject of ondersteunen uw eigen productontwikkeling met onze kennis, ervaring en technische hulpmiddelen, zoals simulaties.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag