Duurzaamheid & Circulair

Wilt u een product duurzamer laten produceren en loopt u tegen technische vraagstukken aan? Of wilt u de circulaire opties voor uw product verkennen? BPO helpt u bij het vaststellen en ontwikkelen van de mogelijkheden in materiaal, ontwerp en eco-impact reductie. We spelen in op toekomstige regelgeving en ontwerpen een duurzamer product door gebruik te maken van eco-impact analyses, materiaal kennis, recycling en streven naar verlenging van levensduur.

Duurzaamheid in productontwikkeling

Een duurzaam ontwerp is in de eerste plaats een goed werkend product en een waardevolle aanwinst voor de gebruiker. Op weg naar een circulaire economie, verandert de ontwikkeling van producten snel. Het ontwerp dat we afleveren is daarom altijd een optimalisatie tussen minimale eco-impact, maximale productkwaliteit en minimale materiaal- en productiekosten.

Eco-impact analyses

De eerste stap in een duurzaam ontwerpproces begint met de analyse van het productsysteem. We onderzoeken welke productonderdelen een grote milieu impact maken en ruimte bieden voor verbetering (fast-track LCA). Op basis van de producteisen en circulaire mogelijkheden bepaalt u met BPO de ontwerpstrategie voor uw product. Het resultaat is vaak een pragmatische oplossing voor impactreductie. BPO denkt ook mee in de technische en functionele mogelijkheden op lange termijn, om circulaire bedrijfsvoering te inspireren.

Materiaalkennis

Materialen als kunststof-recyclaat, bioplastics en alternatieven krijgen een steeds grotere rol binnen de productie van kunststof producten. Bij BPO zijn we gespecialiseerd in materiaalkennis en kunnen we de prestaties van nieuwe materialen toetsen, die mogelijk geschikt zijn voor uw product. De keuze voor een duurzaam materiaal wordt niet alleen geleid door eco-impact, maar hangt ook af van de passing in het circulaire systeem van het product: hergebruik, afvalverwerking, recycling, etc..

Recyclen van kunststof

De toepassing van kunststof in recyclen en hergebruik biedt veel circulaire mogelijkheden. BPO heeft ervaring met het ontwerpen voor gebruik van recyclaat en recycling. We adviseren binnen uw productgroep tot een slimme inzet van gerecyclede en recyclebare materialen. Dat varieert van ontwerp met mono-materialen voor open afvalverwerking, tot het selecteren van een kunststof geschikt voor interne recycling.

Hergebruik en levensduur

Overweegt u een eenmalig gebruiksproduct te vervangen voor een meerweg oplossing? Of wilt u uw product herontwerpen voor de circulaire economie? BPO ontwikkelt en simuleert een robuust en kwalitatief goed product voor een lange levensduur. Door tactisch ingerichte productie en assemblage ontwerpen we het product voor reparatie, remanufacturing en/of een reinigbare toepassing (bijvoorbeeld voor pool-systemen). Met de juiste ontwerpstrategie reduceren we de productieimpact en initiëren we een maximale waardebehoud voor uw bedrijf.

BPO, we know how

Heeft u een technische uitdaging?

BPO ontwikkelt uw idee tot een functioneel en maakbaar product. We analyseren uw uitdaging en ontwikkelen efficiënte en kundige oplossingen, op totaal- en detailniveau. We bieden u een volledig ontwerptraject of ondersteunen uw eigen productontwikkeling met onze kennis, ervaring en technische hulpmiddelen, zoals simulaties.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag