Om de bolhelften van BluElephant te beschermen tegen de aanzienlijke krachten van waterdruk en ”slibbelasting”, heeft BPO zijn expertise ingezet. Met behulp van geavanceerde eindige-elementensimulaties heeft BPO Jotem water solutions B.V. kunnen adviseren om de sterkte en stijfheid van het ontwerp te optimaliseren. Dit heeft geleid tot kostenbesparingen en geometrische verbeteringen, resulterend in een robuust en succesvol eindproduct.
De BluElephant is een mobiele, decentrale afvalwaterzuiveringsinstallatie die dagelijks maximaal 6 m3 afvalwater (van ca 50-150 personen) kan verwerken. Met een capaciteit van bijna 2000 liter per bolhelft en een hoogte van bijna 2,5 meter ondervinden de bolhelften van de BluElephant aanzienlijke krachten. Daarnaast is er een lange blootstelling aan buitenomstandigheden mogelijk met temperaturen tot 40°C, wat op termijn kruip kan veroorzaken en invloed heeft op de belasting van interne onderdelen. Om deze uitdagingen te overwinnen, hebben BPO en Jotem gezamenlijk een metalen skelet ontworpen, wat de kunststof behuizing effectief ondersteunt.
De bolhelften zijn geproduceerd met behulp van rotatiegieten. Rotatiegieten is een productiemethode die wordt gebruikt om holle kunststofproducten te maken. Een holle mal wordt gevuld met gepoederde kunststofhars, in een oven geplaatst en geroteerd. Met deze techniek kan de wanddikte van een product tijdens serieproductie relatief gemakkelijk gewijzigd worden, door meer of minder materiaal aan de mal toe te voegen. Voorafgaand aan de vervaardiging van de mal zijn door BPO simulaties uitgevoerd en aanbevelingen gedaan om de geometrie van de mal te optimaliseren. Dit voorkomt dat er achteraf kostbare wijzigingen aan de vorm van de mal noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd is de wanddikte geoptimaliseerd, waardoor de productprijs omlaag kon.
Met deze aanpassingen en adviezen heeft BPO bijgedragen aan een betrouwbaar, duurzaam en kostenefficiënt ontwerp voor de BluElephant.
Designer Rob van Opdorp heeft deze innovatieve vorm ontworpen. Het apparaat is ontworpen om tegemoet te komen aan een wereldwijde behoefte voor decentrale zuivering, met minimale footprint, minimaal energieverbruik en optimale effluent kwaliteit. Het systeem bevat slib dat bestaat uit honderden miljoenen bacteriën die de verontreiniging in het water omzetten in kooldioxide (CO2), water (H2O) en neutraal luchtstikstof (N2). Het water wordt daarna van het slib gescheiden met ultrafiltratie-membranen. Daarna wordt UV-desinfectie toegepast als extra barrière voor pathogene verontreiniging.
Deze installatie biedt een kostenefficiënte oplossing voor locaties zonder centrale afvalwaterzuivering, zoals lokale gemeenschappen, woonwijken, bedrijventerreinen, recreatiegebieden en afgelegen locaties. Door gebruik van de BluElephant ontstaat er een circulaire watervoorziening, niet alleen voor huishoudelijk gebruik, maar ook voor toepassingen als irrigatie. Zo maakt de BluElephant een duurzame en oneindige watervoorziening haalbaar.
Kijk voor meer informatie over de BluElephant op de webpagina’s van BluElephant en Jotem.