Om te zorgen dat de tank met dit enorme gewicht voldoende sterkte en stijfheid biedt, heeft BPO FEM-berekeningen aan dit product uitgevoerd. Er kan eenvoudig gevarieerd worden met de wanddikte omdat het een hol, rotatiegegoten, product is. De wanddikte wordt bepaald door de hoeveelheid kunststof die er tijdens productie in de matrijs wordt gebracht.

Kverneland Group is een oorspronkelijk Noors bedrijf dat landbouwwerktuigen en diensten ontwikkelt en produceert, evenals elektronische oplossingen en digitale diensten. Het is tegenwoordig in handen van het Japanse Kubota en onder de merknamen Kverneland, Vicon en Kubota worden er verschillende machines voor de landbouw geleverd.

Links: de getrokken veldspuit in actie – rechts: een aantal ingeklapte getrokken veldspuiten achter de trekker

Om te kunnen voldoen aan de steeds strengere wetgeving en om zo efficiënt mogelijk om te gaan met productiemiddelen, gebruiken steeds meer boeren intelligente landbouwoplossingen. Softwarematige aansturing van precies de juiste hoeveelheden spuitmiddel die op het land gespoten worden, wordt steeds belangrijker. Om velden op de juiste wijze te kunnen bespuiten wordt daarom vaak gebruik gemaakt van veldspuiten. Een getrokken veldspuit is een machine die aangekoppeld wordt achter de trekker en achter de trekker rijdt. Aan de achterzijde van deze machine wordt een spuitboom gemonteerd, die tot 40 meter breed kan worden uitgeklapt. Zo kan een stuk veld van 40 meter breed in één gang worden bespoten.

Om zo efficiënt mogelijk het land te kunnen bewerken en dus zo min mogelijk heen en weer te moeten rijden om nieuw spuitmiddel te vullen, is er de behoefte aan zeer grote tanks om voldoende middel en schoonwater mee te kunnen nemen. Daartoe heeft Kverneland een tank ontwikkeld met 7600 liter inhoud. In het geval dat een middel met relatief hoge dichtheid wordt gevuld, betekent dit dat er bijna 10 ton aan gewicht in deze tank kan zitten.

Resultaten van FEM berekeningen van de 7600 liter tank

Met behulp van FEM-berekeningen is er, voordat er een matrijs gemaakt wordt, bekeken met welke wanddikte het product uitgevoerd moet gaan worden. Ook is er in kaart gebracht wat de zwakke plekken in het ontwerp waren, waar het beste verstijvingen aangebracht konden worden en wat de mogelijke levensduur van het product zou zijn. Met enkele plaatselijke aanpassingen is ervoor gezorgd dat het product robuuster is geworden, waardoor de totale wanddikte weer iets gereduceerd kon worden. Hiermee is de tank voor het gebruik geoptimaliseerd, zonder dat dure aanpassingen in de matrijs nodig waren.

De tank wordt met succes ingezet op het topmodel van de getrokken veldspuiten, de Kverneland iXtrack T6. Een mooi voorbeeld van het samengaan van software gestuurde precisielandbouw met effectief technisch ontwerp van de hardware, met de know how van BPO.

Bezoek hier de webpagina van de iXtrack T6 7600 liter tank voor meer informatie over het product.

 

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag