Steeds meer oppervlakten in stedelijke gebieden worden verhard waardoor regenwater voor overlast kan zorgen. Door toepassing van ‘infiltratiekratten’ kunnen grote hoeveelheden regenwater effectief afgevoerd worden. BPO ontwikkelde in opdracht van DYKA, (producent van kunststof leidingsystemen) de RAINBOX®3S, het nieuwste infiltratiekrat voor gebruik in groenstroken en gebieden met lichte verkeersbelasting.

Een infiltratiekrat is een sterk waterdoorlatende box waarin hemelwater ondergronds verzameld wordt. Het verzamelde water kan vanuit de box geleidelijk in de bodem wegzakken oftewel ‘infiltreren’. Dit ontlast de riolering, zorgt voor een betere grondwaterhuishouding en geeft minder verdroging of verzakkingen.

De RAINBOX®3S wordt opgebouwd uit twee krathelften en een tussenplaat. Het nieuwe infiltratiekrat heeft een zeer gunstige gewicht/volume verhouding; slechts 11 kg bij een capaciteit van ca. 290 L. Afzonderlijke kratten kunnen eenvoudig worden gestapeld en met verbindingsclips tot één krattenveld met groot volume verbonden worden. Het geassembleerde geheel wordt omwikkeld met geotextiel om te voorkomen dat kratten met grond verstopt raken.

De grootste uitdaging in het project was het realiseren van de scherpe gewichtseis bij de zware belastingseisen. BPO heeft met behulp van topologie-optimalisatie software de meest optimale structuur bepaald om de gronddrukbelasting op het krat door te leiden. De uitkomst is vertaald naar een geometrische structuur met pilaren.

Tussen de pilaren zijn ‘rijbanen’ opengelaten voor een remote camera om een krattenveld ondergronds te inspecteren. Zijwanden, aansluitingen voor buizen, en de verbindingen tussen krathelften en tussenplaat zijn in het ontwerp geïntegreerd. Ook is voldaan aan belangrijke eisen met betrekking tot stapelen, nesten en verbinden. Door de nestbare eigenschappen kan bij grotere projecten een transport- en opslagvoordeel van 50% behaald worden.

Door middel van eindige elementen simulaties zijn de wanddiktes van kolommen en ribben gebalanceerd voor verticale, laterale en gecombineerde belastingsgevallen. Het toegepaste materiaal is speciaal voor deze toepassing ontwikkeld. In het materiaalmodel van de simulaties is rekening gehouden met de grondtemperatuur en een levensduur van 30 jaar. De wanddiktes zijn verder verfijnd aan de hand van spuitgietsimulaties zodat de krathelft en tussenplaat te produceren zijn op de 1700-tons spuitgietmachine van DYKA met goede matrijsvulling, minimale cyclustijd en minimale warpage.

De gepatenteerde RAINBOX®3S is succesvol getest en reeds op de markt geïntroduceerd. Meer informatie over RAINBOX®3S en DYKA? www.dyka.nl

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

Medisch vat

KlantCurTec
ProductUN-gecertificeerd vat met schuifdekselsluiting