In grote vrieshuizen worden kunststof trays ter grootte van een pallet gebruikt om te zorgen dat dozen met verse producten zo snel mogelijk kunnen worden ingevroren. Deze spacers worden tussen iedere laag met dozen aangebracht, zodat koude lucht tussen de lagen door kan stromen en de gewenste kerntemperatuur zo snel mogelijk wordt bereikt.

BPO heeft in samenwerking met Sell Plastics uit Nijkerk een nieuwe Freezer Spacer ontwikkeld. Belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling was produceerbaarheid op het machinepark van Sell en optimale ondersteuning van de dozen zodat er een stabiele pallet kan worden samengesteld.

Het nieuwe product biedt door de constructie meer stabiliteit dan concurrerende producten en is bovendien beter bestand tegen veelvuldig gebruik in de logistieke keten. Daarnaast is uit tests gebleken dat de voor invriezen benodigde tijd spectaculair is gereduceerd, hetgeen een grote besparing in energiekosten betekent.

De geometrie is opgebouwd uit een patroon van cilindrische cellen, dat dusdanig is gedimensioneerd dat er een logisch mathematisch geheel ontstaat. Daarbij is rekening gehouden met de wens om in een gereedschap met wisseldelen zowel een EURO pallet als UK pallet uitvoering te produceren.

Om de spacer na productie in het logistieke proces te kunnen stapelen, is een nestbare vorm geconstrueerd, waarbij stapelribben er voor zorgen dat de producten gemakkelijk ontstapeld kunnen worden. Vormdetails en scherpe randen zijn zoveel mogelijk vermeden om zo goed mogelijk te kunnen reinigen in de speciaal voor de nieuwe spacer ontwikkelde machines. Het gebruikte polyethyleen (HDPE) is bestand tegen de lage temperatuur in de vrieshuizen en tevens geschikt voor reiniging bij een hogere temperatuur.

De geometrie is met behulp van spuitgietsimulaties dusdanig geoptimaliseerd dat deze precies gemaakt kan worden op de nieuwste spuitgietmachine van Sell Plastics met 1200 ton sluitkracht. Om dit te bewerkstelligen is het optimaal aantal aanspuitpunten bepaald en zijn vormdetails en de wanddikteverdeling tot in detail verfijnd.

Het maximale draag- vermogen van de spacer is 9.000 kg. Deze maximale belasting is gedurende de ontwikkeling berekend met behulp van eindige elementen simulaties. In het materiaalmodel dat is gebruikt voor de simulaties is de invloed van de belastingsduur en lage temperatuur op de materiaaleigenschappen van het HDPE meegenomen. Duizenden exemplaren worden inmiddels over de hele wereld naar tevredenheid toegepast.

Voor meer informatie over de producent van deze vrieshuisspacer, zie: www.sellplastics.nl

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten

DYKA - Herontwerp voor recycling

KlantDyka
ProductInfiltratiekrat