Al jaren draagt BPO bij aan duurzaamheid door het materiaalgebruik van producten te optimaliseren. Aan mechanische en functionele eisen wordt voldaan met zo min mogelijk gebruik van grondstoffen. Door een product ook geschikt te maken voor vervaardiging uit gerecycled materiaal, kunnen we uiteraard nog beter rekening houden met het milieu!

Gerecycled kunststof heeft nog vaak het imago dat het toegepast kan worden voor eenvoudige producten als bermpaaltjes, maar niet veel meer. Indien de materiaalstroom zuiver wordt gehouden, voldoet het gerecycled materiaal echter weer als nieuw! Zo heeft BPO voor Flora Holland een nieuw formaat bloemcontainer ontwikkeld die hoofdzakelijk wordt geproduceerd met het materiaal van de oude container, zodat er nauwelijks nieuwe grondstof nodig is.

Een ander mooi voorbeeld is het infiltratiekrat van DYKA. Deze heeft BPO in het verleden voor hen ontworpen en was zo succesvol dat ze een nieuwe matrijs nodig hadden. Een kopie van het oude product lag voor de hand, maar dit werd gemaakt uit een nieuw materiaal speciaal voor dit soort toepassingen. Een beschikbare gerecycled kunststof is wat minder sterk voor lange duur belastingen. Dit kan echter gecompenseerd worden met grotere wanddiktes, waardoor de hoeveelheid materiaal en daarmee de cyclustijd toenemen, maar het gerecyclede materiaal is goedkoper per kilogram. Uit een voorstudie bleek dat het inderdaad prima mogelijk is een herontwerp voor gerecycled materiaal te maken zonder dat de lange duur sterkte omlaag gaat en zonder dat de kostprijs omhoog gaat.

Uiteindelijk is het ook gelukt om een aantal slimme constructieve verbeteringen door te voeren, zodat het product zelfs beter functioneert dan oorspronkelijk gedacht.

Het product wordt uitgevoerd in zwart, wat een ideale kleur is voor gerecycled materiaal. Wit is bijvoorbeeld niet meer te realiseren als er ook maar de minste vervuiling in zit. Daarnaast is het nieuwe product vrijwel altijd sterker dan het oude product. Er wordt namelijk rekening gehouden met de mogelijke spreiding in materiaaleigenschappen van het recyclaat en het product moet ook nog voldoen als het qua eigenschappen aan de ondergrens van zijn specificaties zit.

Al met al wordt het steeds interessanter om vooraf na te denken of het product geheel of deels uit een gerecycled materiaal gemaakt kan worden en of het na zijn levensduur weer kan dienen als grondstof voor hetzelfde of een nieuw product. Op deze manier kan optimaal gebruik gemaakt worden van de eigenschap van kunststoffen, dat ze keer op keer opnieuw gebruikt kan worden. Zo kunnen we het milieu sparen in plaats van vervuilen.

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Soortgelijke projecten
SOLYCO SOLo

Solar System

KlantSOLYCO