Het dak benutten voor de opwekking van elektriciteit of warmte uit zonne-energie is allang niet meer ongewoon. Nog relatief nieuw is de toepassing van PV-elementen die, naast de opwekking van elektriciteit, een waterkerend of gesloten dakbedekkingsysteem vormen. Deze toepassing wordt BIPV (Building Integrated PV) genoemd.

Paul Stassen, CEO en oprichter van TULiPPS Solar BV, constateerde een aantal jaren terug dat de kleur, afmetingen en vorm van een PV-paneel als installatieproduct zelden passen bij een gebouw, wat zorgt voor een onaangenaam uiterlijk. TULiPPS Solar BV gelooft in een volledig glazen gebouwschil, waarbij het PV-systeem gebruikt wordt als bouwelement. TULiPPS Solar BV werkt, in samenwerking met partners in het EU FP7 SUMMIT project en het TKI LiRoB project, aan de realisatie van een esthetisch, waterdicht PV module systeem, “gebouwschil”, met hoog vermogen, lage installatiekosten, en een grote variëteit aan vormen en afmetingen.

BPO heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het ophangsysteem dat de lage installatiekosten en grote variëteit aan afmetingen waarborgt. Het frameloze lichtgewicht systeem is modulair en wordt middels een innovatieve achterzijde constructie esthetisch (onzichtbaar) bevestigd aan een gebouw. Modules klikken automatisch vast bij installatie en zijn afzonderlijk te vervangen zonder specifieke gereedschappen. Montage is mogelijk op platte daken, schuine daken en zelfs op gevels.

De jarenlange ervaring van BPO op het gebied van kunststof productontwikkeling heeft de “click-&-go” en “repair-&-replace” functionaliteiten in het systeem mede mogelijk gemaakt. Een belangrijk aspect bij de ontwikkeling van de kunststof brugdelen was het optimaliseren van het moduleontwerp bij hoge belastingen: de uiterst dunne glasstructuur van de panelen vereiste een uitgebalanceerde krachtenverdeling. De onderdelen van het ophangsysteem zijn zodanig ontworpen dat elk formaat (type) dak optimaal benut kan worden. Eventueel maatwerk is mogelijk met behulp van passtukken.

Momenteel worden prototypes van het systeem geproduceerd en getest. Simultaan wordt gewerkt aan de ontwikkeling van brugdelen voor extra grote panelen, geschikt voor toepassing op vlakke daken. Zo komt de realisatie van een volledig modulaire, glazen “gebouwschil” steeds dichterbij.

Meer informatie over TULiPPS en BIPV? www.tulipps.com

Wat je ook nodig hebt, we zijn hier om te helpen

Heeft u een vraag?

Stel een vraag
Stond on Expo vloer
Soortgelijke projecten

Stand-on Expo Beursvloer

KlantABC Display Systems
ProductModulaire beursvloer-oplossing